Nutriterapia - Dodávate telu všetko, čo potrebuje?

zelenina

V nutričnej terapii (liečba stravou) sa vychádza z overeného predpokladu, že zdravá a vyvážená strava je základom duševnej i fyzickej pohody, pretože prináša telovým bunkám v dostatočnom množstve všetko, čo pre zdravý život potrebujú. Ak dochádza k porušovaniu zásad zdravej výživy napr. jednostrannou stravou s nedostatkom základných mikronutrientov ako napr. vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina, esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, potom nastáva narušenie optimálneho bunkového metabolizmu. Nutriterapia a laboratorium Nutergia ponúkajú už spomenuté dôležité živiny vo forme biodisponibilných výživových doplnkov.

Ciele nutričnej medicíny:

  • odstránenie všetkých škodlivých vplyvov ničiacich bunku (niektoré potravinárske aditíva, ťažké kovy, expozícia elektromagnetickému smogu, slnečnému žiareniu, úplne zásadná a trvalá eliminácia rýchlych cukrov a trans tukov zo stravy a pod.)
  • podpora detoxikačných eliminačných pochodov (fytofarmaká s drenážnymi účinkami, hydrokolonterapia a pod.)
  • redukcia telesnej hmotnosti a krvných lipidov (proteínové ketogénne diéty)
  • optimalizácia činnosti hrubého čreva (pre a probiotiká)
  • korekcia acidobázickej rovnováhy a eliminácia škodlivých vplyvov prekysľujúcej západoeurópskej stravy
  • minimalizácia škôd spôsobených voľnými radikálmi (podávanie vhodných „hasičov", redukcia množstva podávaných chemických liekov metabolizovaných v pečeni)
  • zmena stravovacích návykov (eliminácia údenín, kravského mlieka a mliečnych výrobkov, prechod na biopotraviny, konzumácia dostatočného množstva zeleniny, strukovín, orechov, sezónneho ovocia a pod.)
  • externý prísun biodisponibilných stopových prvkov, vitamínov, esenciálnych mastných kyselín a pod.

graf-priciny

Sedem metabolických (biologických) terénov

Moderná nutriterapia definovala 7 základných metabolických terénov, ktorých nerovnováha vedie ku vzniku väčšiny chronických a civilizačných ochorení.

  1. Terén C (karenčný) – charakterizovaný dlhodobým nedostatkom esenciálnych mastných kyselín v potrave s následným rozvojom zodpovedajúcich patológií (oslabenie imunity, recidivujúce gynekologické a ORL zápaly, alergie, astma, chronické dermatózy, a pod.)
  2. Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlhodobým nadužívaním tzv. rýchlych cukrov (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emočná precitlivenosť, nadváha, závrate, asténia a pod.)
  3. Terén A (acidický, prekyslený) – charakterizovaný dlhodobou konzumáciou prekyslenej stravy (demineralizácia, osteoporóza, ochorenia kĺbov a šliach, chronické zápaly slizníc, a pod.)
  4. Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlhodobou expozíciou stresorom, spravidla u predisponovaných jedincov (chronický únavový syndróm, nervozita, depresie, psychosomatické ochorenia, poruchy spánku, spazmofília a pod.)
  5. Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný dysfunkčným hrubým črevom (poruchy črevnej peristaltiky, dyspeptické potiaže, hepatopatia, recidivujúce infekcie, alergické ochorenia (!), astma a pod.)
  6. Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlhodobou expozíciou poluantov – ťažké kovy, strava znehodnotená potravinárskymi aditívami, ktoré vytvárajú cheláty so stopovými prvkami a tým ich vyraďujú z použitia v enzymatických pochodoch, elektromagnetický smog, cudzorodé kovy v tele, nadmerné užívanie alkoholu a tabaku, polypragmázia – a s ňou spojená nadmerná tvorba voľných radikálov (kardiovaskulárne ochorenia, patológia lipidogramu, nadváha a obezita, a pod.)
  7. Terén O (oxidovaný, denaturovaný) – charakterizovaný nadmernou tvorbou voľných radikálov a ich nedostatočnou neutralizáciou so všetkými medicínskymi dôsledkami (autoimunitné a degeneratívne ochorenia, prejavy predčasného starnutia, chronické zápaly, a pod.)
tabulka terén

Bionutričný profil IoMET®

K stanoveniu terénu v nerovnováhe, v klinickej praxi najspoľahlivejšie slúži expertný program IoMET® (Ionic Mineral Enzymo Therapy) vypracovaný tímom expertov dr. Lagarda.

Rozborom stravovacích návykov na základe vyplneného dotazníka, je schopný s obdivuhodnou presnosťou určiť nielen typ biologického terénu v nerovnováhe, ale tiež „uhádnuť" akými zdravotnými ťažkosťami pacient dlhodobo trpí.

Podľa získaných výsledkov terapeut navrhuje korekciu za použitia trojmesačnej kúry zodpovedajúcich nutrientov, zmeny stravovacích návykov a životného štýlu.

graf-profil